foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Főmenü


Európa a polgárokért

Hulladék program

Szennyvízprogram

Városfejlesztés

SÉTA A VÁROSBAN

Nádudvar központja sok látnivalót tartogat az ide látogatóknak. A centrumban található református templomot 1774-ben építették barokk stílusban. reformatustemplomAmikor Debrecen és vidéke elfogadta a reformációt 1550-ben Nádudvar is áttért a református vallásra. A templom és a mellette lévő népi barokk parókia is a református egyházé lett.

Az ősi templomot először az 1530-as években Bíró Gáspár bővítette, de ez 1659-ben Szeidi Basa pusztítása következtében leégett és a falu is 18 évigReformatus parókia pusztán állott. 1772 áprilisában latin nyelven írt építési engedélyt kapott a református egyház és 1774-re felépítették az új templomot. Azóta többször alakították, renoválták.
A templomban látható 1792-beli Mózes – szószék, az úr asztala a kiemelkedő Copf asztalos és faszobrász műhelyéből való. A templom orgonáját Angster József építette1879-ben 14 változattal. Fafaragvány, műemlék jellegű. Három harangja van, a legnagyobb Katolikus temploma 929 kg-os ércharang, melyet Szlezék László öntött 1931-ben Budapesten.                                

Városi sétájuk során a Fő utcán látható a római katolikus templom, melyet a XIX. század elején Novák József egri érsek kezdeményezésére építettek, s 1819. szeptember 13.-án szentelték fel. Az oltárkép Balkay Pál (1785-1846) alkotása.                                  A városközpontban az Ady téren áll a művelődési központAdy E. ÁMK, amely építészetileg és lehetőségeit tekintve is a megye egyik legpatinásabb művelődési háza. Az épületben állandó kiállításon Város Napja RendezvényNádudvar népművészete látható. A művelődési ház előtti tér a helyszíne a város szabadtéri kulturális rendezvényeinek.  
   
   Lukács Dénes emléktáblaNádudvar központjában két parkot találunk. A piactéri parkban láthatjuk az I. világháborús emlékművet, mellette Lukács Dénes tüzér ezredes dicsőségét hirdeti egy márványtábla.  
I.Világháborús emlékmű
                                                  
Az Ady téri parkban Somogyi Árpád e tájba illő alkotásai, valamint egy nemzetközi szobrásztábor fából készült szobrai állnak.                                                      

Kövi S iskolaA középületek közül kiemelkednek a XX. század elején emelt iskolaépületek, melyek ma Kövy Sándor nevét viselik, aki Nádudvaron született híres jogtudós és író volt.
                                              

Nádudvar igen gazdag a régi paraszti kultúra emlékeiben, a népi mesterségek, a pásztorművészet ápolásában. A magas színvonalú hagyományápolásra jellemző, hogy számos népművész dolgozik a településen. A fazekas-, a kulacsos-, a kosárfonó-, a hímző-, a szűrrátétes mesterek munkáit messze földről érkező vendégek is megcsodálják. A Fő utcán végigsétálva találjuk a fazekasok bemutatótermeit, ahol nemcsak megcsodálhatjuk e 300 éves mesterség remekeit, hanem ki is próbálhatjuk a korongozás fortélyait.

Nádudvari fekete kerámia

Fazekas Lajos fazekas népi iparművész, a Népművészet Mestere
 
4181 Nádudvar, Fő út 159. Tel.: (54) 480-425, (30) 968-0940 
A Fazekas család kétszáz éve folytatja a fazekas mesterséget
és lényegében évezredek kultúrája él tovább Nádudvaron
a népi fazekasságban. Fazekas Lajos családi nevével a fazekas mesterséget is örökölte.
Nádudvar központjában 1992-ben felépített fazekasház műhelyeiben,
a fazekasház bemutatótermében több mint száz műtárgy és vásárfia várja az őket kiválasztó vendégeket.

Fazekas Ferenc fazekas népi iparművész
 
4181 Nádudvar, Fő út 152. Tel.: (54) 480 569, (30) 481-3441
Web: http://www.nadudvarifazekas.hu/
"Lehet-e nagyobb öröm, mint századokra nyúló családi hagyományt ápolni?
Agyagba álmodni õseink múltját, gyermekeink jövõjét?
A kemence tüzénél várni formáink, díszeink kiizzását, elképzelt és megformált tárgyaink születését?
Mi ez?
Mesterség, vagy művészet?
Vagy tán mindkettõ?"

Fazekas István népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere,

ifj. Fazekas István népi iparművész
4181 Nádudvar, Fő út 64. Tel.: (54) 480 562, (20) 423-1850
http://www.fazekasistvan.hu/
"Az általam készített több száz ősi forma a paraszti élet használati tárgyait vonultatja fel.
Szeretném az ősi formákat és díszítményeket úgy újra gondolni, hogy a mai háztartásoknak ne csak díszei legyenek,
de új funkciót nyerve szerves része lehessen a mindennapjainknak."

Szakiskola

Érdemes megtekinteni a 2006 évben felújított népi kismesterségek szakiskolájának épületét is, melynek műhelyeiben gyakorlati bemutatók tekinthetők meg a fazekas-, kéziszövő-, fafaragó,- kosárfonó-, hímző mesterségekben.

Ezeken kívül a városban állandó helytörténeti és más kiállításokkal, bemutatatókkal várják az érdeklődőket.               A város központjában, parkosított övezetben lévő strandfürdő minősített gyógyvizét élvezhetik a pihenni, gyógyulni, kikapcsolódni vágyók. A fürdés mellett az aktív pihenést kedvelők is találnak programot. Sétakocsikázási és lovaglási lehetőség, a város határában horgászparadicsom és vadászati lehetőségek közül lehet választani.

Legyen vendégünk Ön is, kellemes időtöltést kívánunk városunkban!

 

      

A Polgármester naplója

Polgármester naplója

Járási Hivatal

Nádudvari Hírek

Gyógyfürdő

Ady Endre Művelődési Ház

Kövy Sándor Iskola

Nádudvari Szakiskola

Nádudvari Nonprofit Kft.