foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Európa a polgárokért

Leader program

Gátfelhajtási engedély

VÁROSUNKRÓL…

 

Köszöntöm Önt a mezőgazdaságáról és népművészetéről ismert városunk vendégszerető és vendégváró lakói nevében.A város napjaJó szívvel ajánlom a Hortobágyi Nemzeti Park egyik kapuját jelentő település megismerését.

Nádudvar több mint 9000 lakosú kis város Hajdú-Bihar megye nyugati részén, a megyeszékhely Debrecentől 40 km-re, a fürdőváros Hajdúszoboszlótól 18 km-re található. Megközelíthető a 4-es számú főútvonalról Püspökladány, Kaba, Hajdúszoboszló irányából. Budapestről az M3 –as autópályán közlekedők a 33. számú útról is eljuthatnak Nádudvarra. Nádudvar

Nádudvar ősi település, nevét az árterekben előforduló nádról és az ebből kerített udvarokról kapta. Első írásos említése 1212-ben a Váradi Regestrumban található. Mátyás király 1461-ben mezővárosi rangot adott Nádudvarnak, ettől kezdve Szabolcs vármegye egyik legnépesebb és legdinamikusabb városa lett. A XIX. Század végén azonban a település veszített jelentőségéből, ugyanis a helyi földbirtokosok nem engedték földjeiken keresztül vezetni a vasúti és közúti főútvonalat, így a város kiesett a kereskedelmi vérkeringésből. Az 1960-as években beindult infrastruktúrális fejlesztések nyomán 1989-ben Nádudvar ismét városi rangot kapott.

 Nádudvar igen gazdag a régi paraszti kultúra emlékeiben a népi mesterségek, a pásztorművészet ápolásában. A magas színvonalú hagyomány ápolásra jellemző, hogy számos népművész dolgozik a településen. A fazekas-, a kulacsos-, a kosárfonó-, a hímző-, a szűrrátétes – mesterek munkáit messze földről érkező vendégek is megcsodálják. A nádudvari népművészet világhírét a „tűz és a föld művészete”, a fekete cserép készítése hozta meg. FeketekerámiaA XVIII. Század végén kialakult mesterséget apáról fiúra örökítik a nemzedékek. A népi hagyományok ápolásában, a jövő nemzedékre való átörökítésben kiemelkedő szerepet játszik a népi kismesterségek szakiskolája, ahol iskolarendszerben oktatják a népi mesterségeket.
Nádudvar hagyományosan erős mezőgazdasági háttérrel rendelkezik mind a növénytermesztést, állattenyésztést, s e termékek egy részének feldolgozását tekintve. Forrásaink szerint lakosainak főfoglalkozása a két világháború között is az őstermelés volt.
   A város közelmúltját a városiasodás és fejlesztés jellemzi. A településen megh      atározó volt az egykori országos hírű Vörös Csillag MGTSZ, mely 1950-ben tartotta alakuló közgyűlését. Az azóta eltelt több mint 55 év alatt a cég alkalmazkodva a változó társadalmi, gazdasági helyzethez jelentős változásokon ment keresztül. Ennek fontos állomása 1993-ban a NAGISZ Kft. megalakulása, mely 1995-ben részvénytársasággá alakult (www.nagisz.hu). Ma is ebben a formában működik a Zrt.-t és Kft.-ket magába foglaló NAGISZ csoport. Tevékenységei között megtaláljuk a szarvasmarha,- sertés,- tyúk,- pulykatenyésztést, a takarmánygyártás, tejfeldolgozás-tejtermékgyártás, az építőipari ágazatot, valamint a vendéglátó-és kereskedelmi szolgáltatást is. 
A nádudvari HAGE Zrt. ma elsősorban befektetési, kereskedelmi, termelő, szolgáltató és forgalmazó tevékenységet végez a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.
Meghatározó résztvevő a város gazdasági életében a KITE Zrt. (www.kite.hu), mely Magyarország legnagyobb olyan jellegű szolgáltató cége, amely a növénytermeléshez szükséges összes anyagot és eszközt kínálni tudja. A KITE, Kukorica és Iparnövény Termelési Együttműködés 1972-ben alakult non-profit szervezetként. Azóta a változásokhoz alkalmazkodva KITE Zrt.-vé alakult át. A cég központja Nádudvaron található, de tevékenységi területe a három regionális igazgatóság, azon belül pedig 17 alközpont és telephely révén az egész országra kiterjed.
 GyogyfürdőVárosunk fejlődése vonzó lehet a mezőgazdaságba, iparba befektetni vágyóknak, valamint a gyógyturizmus iránt érdeklődőknek.
A nádudvari fürdő gyógyhatású termálvize nemcsak a mozgásszervi betegségben szenvedőket várja, hanem csendes, árnyas környezetével a pihenni, kikapcsolódni vágyókat is. 
Az aktív pihenést választókat a városban sétakocsikázási és lovaglási lehetőség, a város határában horgászparadicsom és vadászati lehetőség várja.
Nádudvar központja sok látnivalót tartogat az ide látogatóknak, melyekről bővebben olvashat honlapunkon az Idegenforgalom/Látnivalók menüpontban.

 

      

Polgármester

Elektronikus Ügyintézés

Járási Hivatal

Nádudvari Hírek

Bemutatkozó videó

Ady Endre Művelődési Ház

Kövy Sándor Iskola

Nádudvari Szakiskola

Nádudvari Nonprofit Kft.

OTP hirdetés