foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Európa a polgárokért

Leader program

Gátfelhajtási engedély

TESTVÉRVÁROSAINK
Urzedow
 

 


2000 óta testvérvárosunk, a lengyelországi Urzedow, mely több mint 600 éves település. A XIV. és a XV. sz..-ban a Jagelló uralkodói család idejében, a királyi út mentén helyezkedett el Zoborzyce, a mai Urzedów. Fontos szerepe lehetett abban az időben, mivel Jagelló László király 1405-ben megadta a városalapító jogot a településnek és területileg megnövelte. 
Lengyelország szétosztásáig a királyi birtokhoz tartozott a település, ezért a király számos előjogot ajándékozott a lakóinak. A város gyorsan fejlődött, hamarosan az akkori Lublin megye egyik legfontosabb városi központjává vált. Amikor 1596-ban a lengyel fővárost Krakkóból Varsóba áthelyezték, az eddigi fő út, az Urzedówot érintő kereskedelmi út másodrangú lett és lassan mezővárossá alakult át.
 
Az 1860-ban készült pontos leírás szerint a város lakóinak legfontosabb foglalkozása a földművelés mellett a fazekasság volt. 1869-ben a községet új törvény alapján a városi rangtól megfosztották, mert Urzedów polgárai tömegesen vettek részt az 1863-as nemzet felszabadító felkelésben.


 
Urzedow
 
Urzedow
Lengyelországba, Urzedow-ba, vagy környékére utazóknak ajánljuk az alábbi két szálláshelyet Urzedow-tól 23 km-re. Nádudvariak már többször szálltak meg itt a 20, illetve 50 fős hotelekben, amelyek wifi-vel, külön főzési-sütési lehetőséggel is rendelkeznek.

Honlapjaik:

www.hotelzacisze.com.pl

www.karczmaopolska.pl
 

Földrajzi elhelyezkedését tekintve Nagyváradtól 23 km-re északkeleti irányban fekszik. A községet átszeli a Bihar-Margitta megyei út. Tagtelepülések: Szalárd – községközpont, Hegyközszentimre, Jákóhodos. Népessége 4.188 fő, ennek körülbelül 25%-a román, 65%-a magyar és 10% más nemzetiségű.
 A község a Berettyó völgyében található: Szalárd és Jákóhodos a folyó bal partján, Hegyközszentimre a jobb partján helyezkedik el. A gyűjtőtó és környéke pihenésre és vízisportokra kiválóan alkalmas. Hegyközszentimrén gyógyhatású ásványvízkút található. A községhez 223 ha lombhullató erdő tartozik. 
 A település a Szalárd elnevezést feltehetően egy kazár-kabar törzs vezetőjéről kapta. A XIII. században vásártartó joggal rendelkező város volt, nagyobb területtel, mint ma. A XVII. században itt született Szalárdi János, a Siralmas Magyar Krónikaíró, aki  kilenc kötetben írja meg Erdély történelmét 1526-tól 1662-ig.
 A község közelében találhatók Adorján várának és az egykor ugyanazt a nevet viselő, de már nem létező településnek a maradványai. 
 Gazdasági életét tekintve a lakosság jelentős része mezőgazdasággal foglalkozik. Ökológiai módszerrel is gazdálkodnak,  és létezik egy mintagazdaság is. A községben van egy hűtőház, zöldségek és gyümölcsök tárolására. Hírnevesek a szentimrei borok, a domboldalt régi pincesor tarkítja. A bioméhészet is jelentősen fejlődik. A helyiek fajtiszta lipicai verseny lovakat is tenyésztenek. 
 Szalárdon az általános iskolai oktatás román és magyar nyelven folyik. Emellett néptáncoktatáson és játszóházban vesznek részt a gyerekek. 
 Rendszeresen megrendezik a községi napokat, a szüreti bált, a farsangi mulatságot, a Petőfi Sándor szavalóversenyt és március 15-i ünnepséget, a Learning Enterprises és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett nyári angoloktatást,  a hegyközszentimrei borversenyt és a községi napok keretében a fogathajtó versenyt is.
Kőrösi Mária
 
http://www.salard.ro 


 
 
 
 
 

 

      

Polgármester

Elektronikus Ügyintézés

Járási Hivatal

Nádudvari Hírek

Bemutatkozó videó

Ady Endre Művelődési Ház

Kövy Sándor Iskola

Nádudvari Szakiskola

Nádudvari Nonprofit Kft.

OTP hirdetés